2017. jan 26.

Munkahelyi siker - válj azzá, akit meg akarnak fizetni.

írta: ahainspiracio
Munkahelyi siker - válj azzá, akit meg akarnak fizetni.

inspire_woman.jpeg
Vajon mi kell ahhoz, hogy megtaláld a hozzád illő, jól fizető munkát? Hogy lehetsz olyan ember, akit egy cég meg akar fizetni és aki eléri azt, amit akar egy szervezet keretein belül is?

A munka alfája és omegája természetesen Te leszel. Ha el akarod érni, hogy a megfelelő helyen dolgozz, és a megfelelő fizetést kapd meg, akkor magadat kell formálnod, olyanná, akinek szívesen fizetnek majd! A jó hír tehát, hogy senki mástól nem függ az, hogy mennyit keresel és mennyire becsülnek meg. A rossz hír, hogy senki mástól nem függ - tehát pontosan tőled függ,  magadon kell dolgoznod ahhoz, hogy elérd amit akarsz!

egyéni-vállalkozó-tervezés-pénzkezelésÖNISMERET

Ez mindennek az alapja és ahány téma, annyiszor ez lesz a kezdet. Ha jól akarsz teljesíteni, sokat keresni, jó cégnél dolgozni, akkor az első és legfontosabb, hogy tisztában legyél magaddal. Az ember abban a legsikeresebb, amit örömmel csinál, hiszen az öröm, a szív lesz a legjobb "értékesítő". Amit szívből csinálunk, az értékes, tehát eladható. Ha szívből dolgozol, akkor munkád értékes lesz, amit megfizetnek, ilyen egyszerű! Foglalkozz magaddal, adj teret és szabadságot, kísérletezz a szakmákkal, és találd meg minél előbb azt a területet, amin a legjobb vagy. Ha pedig már rajta vagy a témán - vess számot magaddal: elég jó vagyok e? Hogy lehetnek kicsit jobb idén, mint tavaly? Miben szeretnék fejlődni?

HOZZÁÁLLÁS

A teljesítmény, az eredményesség fokozható, erről szól napjaink burjánzó tréningszakmája, önsegítő könyvek, módszerek segítenek, hogy minél többet érj el. Azonban a hozzáállásodat csak te magad tudod alakítani, kemény munkával. Milyen a jó hozzáállás? Mi az, ami sikeressé tesz valakit? Pár példa, amit érdemes magadban felkutatni és fejleszteni:

  • optimizmus, jókedv
  • proaktivitás
  • a problémákat megoldó és nem kifogásként használó hozzáállás
  • felelősségvállalás! a kiosztott munkáért, a pozícióért - ez pedig a vállalkozói szemléletből tanulható meg a leginkább!
  • kapcsolatteremtés és építés - nem a büfés pletykálásra gondolok, hanem az aktív részvételre a közösségi eseményekben, megjegyezni a szülinapokat, networkingelni, kommunikálni másokkal pozitív és előrevivő dolgokról
  • szorgalom - a fejlődés célja, minden nap csak kicsit jobbat nyújtani a tegnapi teljesítményemnél
  • stb.

VEZETÉS

ahainspiráció-fülöp-johanna-autóvezetés-önmagunk-vezetéseIgen, nincs mese, akár jó a viszonyod a főnököddel, akár nem, önmagad vezetőjévé kell válnod! Vezesd magad úgy, ahogy az autódat vezeted. Figyelj oda mindenre, találd meg az ideális sebességet, vedd észre, ha karbantartásra szorul a motor, tanulj meg időben parkolóhelyet találni, stb.

 

Ez még persze elég sok minden mást jelent, nem akarlak most nyakon önteni az információkkal, csak néhány pozitív következményt sorolok fel, mi történik, ha sikerrel vezeted magadat a munkádban:

  • Időben beérsz dolgozni.
  • Priorizálni fogod a feladatokat és a fontosakkal kezdesz a sürgősek helyett.
  • Nem strapálod le magad estére, hanem elégedetten távozol a melóból - tudván, megtetted aznap is a legjobbat, ami tőled tellett!
  • Nincsenek konfliktusok a munkatársaiddal.
  • Van időd elmenni sportolni, vagy a hobbidnak élni a munkaidő letelte után.
  • Egyformán jól érzed magad otthon és a munkahelyeden is.
  • Egyértelműen jutsz előre és nem szégyenkezel, amikor fizetésemelést kérsz.

Azt tanácsolom még, hogy magadra úgy tekints vezetőként, mint a csapatod kulcsfigurájára. Aki értékes elem, fontos, akinél a siker kulcsa van, és akinek megengeded, hogy önállóan dolgozzon, hiszen annyira érti a dolgát. Ha pedig Te vagy a kulcsfigura, akkor fontos lesz az, hogy kialudd magad, hogy a mások számára átadható feladatokat valóban átadd, hogy hagyj időt este a feltöltődésre is, stb.

Önmagunk vezetése hatalmas művészet. Mielőtt másokat akarnál vezetni, kezdj el magadon gyakorolni!

KOMMUNIKÁCIÓ

Bizony, ez perdöntő momentum lesz, hogy megtanuld kommunikálni magad pontosan, tisztán és korrekten. Fejleszd magad az asszertivitás irányába, alakíts nyer-nyer helyzeteket, pontosan mond ki, amit gondolsz, amire vágysz és ne szégyellj segítséget kérni. Ne manipulációval érd el a célodat, hanem vállald fel, amit szeretnél. Az asszertív kommunikáció önmagában elég ahhoz, hogy szárnyakat adjon neked a munkádban, hogy előre juss, jól keress és minden célod megvalósítsd! Ne becsüld le a kommunikáció jelentőségét, mert a munkavégzésnek manapság túlnyomó hányada puszta kommunikáció és nem effektív munkavégzés!

Ennyit dióhéjban, remélem adott egy kis lökést és felismerted, hogy saját magad formálásával fogod elérni a célodat. Nem az a lényeg, hogy megtaláld a piacon legtöbbet fizetni hajlandó céget, hanem hogy olyan emberré válj, akinek örömmel fizetnek sokat, mert értékes és produktív munkaerő!

Sok helyen dolgoztam és kivétel nélkül mindenhol kínlódtak a szervezetek azzal, hogy megtalálják a megfelelő embereket. Amikor interjúztattam, több száz jelentkezőből alig találtunk olyat, aki megfelelt volna ennek a néhány alap elvárásnak: felelős, önállóan dolgozni tudó, kreatív, megbízható. Túl nagyot kértünk volna? Nem a tapasztalat számított, nem a fényes önéletrajz, nem a végzettség, hanem az ÉRTÉKEK.

Tehát, ha fejleszted magad és mind értékesebb munkavállaló leszel, akkor a munkádért cserébe mind nagyobb értéket is fogsz kapni, vagyis pénzt! Ilyen egyszerű :)

Fülöp Johanna

Hasonló cikkem a témában - csak tudatos olvasóknak >>>

Szólj hozzá

munka önismeret időgazdálkodás önfejlesztés munka & pénz munka & motiváció