2017. jan 26.

To-do listád van, vagy tisztában vagy a céljaiddal?

írta: ahainspiracio
To-do listád van, vagy tisztában vagy a céljaiddal?

kozeppont.jpgPár napja egy könyvesboltban álltam a pénztárnál és láttam, hogy milyen menő, hűtőmágneses to-do listákat kapni jó pénzért. Felmerült bennem a kérdés: oké, tudom a napi/heti teendőket, de azt is tudom, hogy ezek a lépések milyen magasabb célt szolgálnak az életemben?

Nekem nagy felismerést okozott egy NLP-s könyvben egy célkitűzéses fejezet, mely konkrétan arra buzdít, hogy a céljaink mögött ismerjük fel, hogy az adott célnak mi a magasabb rendű célja? Kipróbáltam és tessék, volt ám nagy elámulás... néha egészen anyagias célok mögött olyan magas szintű vágyak húzódnak meg, mint az elismerés, szeretet, önmegvalósítást, stb. Ezek az egész lényedre ható vágyak pedig remélhetőleg még jobban fog motiválni abban, hogy keményen dolgozzunk a cél eléréséért!

Szóval vannak a tennivalók, a célok és a magasabb célok? Yes.

Amikor a teendőinket morzsolgatjuk nap, mint nap, néha el is felejtjük, hogy az adott dolognak mi is a valódi célja. Nem árt belegondolni, hogy egy apró lépés milyen nagyobb cél eléréséhez segít hozzá... Hogy mi értelme van ennek? Mert ha tudatosítjuk a célunkat, egyre magasabb szinten, akkor lehet, hogy rájövünk, hogy valójában nem is azt kéne megtenni, hanem egy tök más dolgot, mert egy másik lépéssel talán még közelebb jutnánk az adott célhoz...

Én ezt különösen akkor alkalmazom, amikor valamit tervbe veszek, de nincs kedvem hozzá. Megkérdezem, hogy ez a lépés milyen célt szolgált - és valóban szolgálja-e azt a célt, amit el akarok érni? Az is lehet, hogy párhuzamosan több célom is fut, és ilyenkor az egyik cél eléréséhez kitűzött lépés pont üt egy másik célt... Nem véletlen tehát, hogy belül van az érzés, hogy nem biztos, hogy ezt most meg kell tennem.

Amikor pedig eljutsz oda, hogy van egy jól körülhatárolt, fontos célod, amiben biztos vagy, érdemes a magasabb célt is megkeresni, hogy mit akarsz elérni valójában?

Mire vágysz szívből és igazán?

Ha magam elé képzelem, hogy sok pénzt akarok keresni és kreatív csapatban, meg menő irodában dolgozni, akkor az tűnhet egy felszínes, trendi célnak, ami talán nem motivál szívből, mert egy csomó más embernek is ez a célja. Ez talán képileg kifejezi, amit szeretnék, de lelkileg nem mozgat meg annyira.

from_heart.jpeg

Ha viszont magamba nézek és kibontom a képet és megnézem, hogy mit akarok ezzel elérni, akkor rájövök, hogy a célom célja valójában az, hogy:

  • hozzám hasonló tudatszinten lévő emberekkel dolgozzak, vagy éppen
  • megtaláljam a helyem a világban,
  • megmutathassam magam egy csoportban, ahol felismerik a tehetségemet,
  • szép környezetben töltsem az időmet,
  • olyan fizetést kapjak, ami mutatja az értékemet,
  • fedezni tudjam a megélhetésem és tudjak a jövőmről gondoskodni,

na ezek már sokkal erősebb, értelmesebb, vagy motiválóbb céloknak tűnhetnek, melyek még jobban lelkesítenek majd. Megéri tehát nyomozni az érzéseink mentén, mert a célok felfejtése során sokat megtudunk magunkról és a valódi mozgatórugóinkról.

Vagyis, ha nem csak azt mérjük fel reggelente, hogy mi a tennivalónk, hanem azt is, hogy életünket felülről szemlélve milyen magasabb célok elérésére vágyunk, az talán megkönnyít egy csomó dolgot az életben. Jobban motivál, inspirál, sőt, akár még azon is elgondolkodtat, hogy vannak célok, amit más úton is elérhetünk, esetleg néhány vágyott érzés valamilyen formában már most is a birtokunkban van :)

Fülöp Johanna

 

Szólj hozzá

önismeret célkitűzés önfejlesztés üzletfejlesztés NLP