2017. feb 15.

Amitől minden pasi és csaj elájul

írta: ahainspiracio
Amitől minden pasi és csaj elájul

ferfiak_es_nok.jpgNem, nem egy szexi fehérneműre vagy egy fülledt nyáréjszakára gondoltam, nem szokásom konkurálni a bulvármagazinok félhasznos tartalmaival. Ahogy már tőlem megszokhattad egy jóféle pszichés megközelítéssel fogok segíteni, hogy legyél abszolút sikeres a másik nemnél!

Nem kertelek, nem cifrázom. Van egy jól bevált módja annak, hogy sikeres legyél a másik nemnél, akár férfiakat, akár nőket akarsz megfogni. Ez a módszer ősi, jól bevált és elsőre lehet, hogy unalmasnak hangzik, de ha jobban kifejtem, oda leszel érte!

"Mindenkinek a saját neve a legszebb."

Van egy ilyen mondás és nagyon sok helyzetben igaz: az emberek attól vannak teljesen oda, ha beszélhetnek magukról és főleg akkor, ha azt érzik, hogy a másik VALÓBAN KÍVÁNCSI RÁJUK. Ha tehát képes vagy kíváncsisággal fordulni a másik felé, ráhangolódni és figyelni arra, amit magáról mond: nyert ügyed van! Mindegy, ki legyen a másik fél, elvarázsolod. Egyszerű nem?

De hogy kell figyelni?

Ha valamiben, figyelemben elég jó vagyok, és sokszor tapasztalom másokon azt, mennyire nem tudnak figyelni. Ez nem akar öntömjénezés lenni (tudom, annak hangzott) de engem gyerekként nagyon jól megtanítottak a figyelemre és megszoktam, hogy ha valaki beszél, akkor teljes lényemmel hallgatom. Aztán felnőttként megtanultam egy módszert, amivel a figyelmet igazán teljessé lehet tenni, ez pedig az aktív, vagy ÉRTŐ FIGYELEM. Igazából ez a valódi figyelem, mindjárt kifejtem is, hogy miért. 

De jót beszélgettünk!

Ez a mondat általában akkor hangzik el, ha valakit úgy két órán keresztül hallgatok ÉRTŐ FIGYELEM technikával, miközben én magamról semmit sem árulok el. Vicces, hogy a másiknak egyáltalán nem fontos, hogy én mondtam-e valamit, neki az a fontos, hogy ő elmondhatta azt, ami a szívét nyomja és egyre jobban tudott kapcsolódni magához (és ezáltal hozzám is).

Ezzel a technikával segíthetsz a másik embernek, hogy pillanatok alatt kibogozza, hogy mi áll egy-egy érzés, fájdalom, esemény körüli vélemény hátterében.

Az ÉRTŐ FIGYELEM technikája nagyon egyszerű, bár kis erőfeszítésbe kerül, hogy ne süljön el bénán a dolog. Konkrétan arra kell csak koncentrálnod, hogy objektívan hallgasd, amit a másik mond, és ha befejezted, elismételed neki, hogy mit mondott. Egyszerű? Félelmetesen az. 

Talán fontosabb is, hogy tisztázzuk, mit NE TEGYÉL, amikor értő módon figyelsz: ne adj tanácsot, ne ítélkezz, és leginkább ne beszélj arról, te mit tennél hasonló helyzetben. Ne kicsinyeld a problémát és ne kezdd el vigasztalgatni (ha fájdalma van). Próbáld csak befogadni, megérteni, hogy mit mond a másik, és tükörként visszaismételni amit mondott. (Én mondjuk igyekszem nem szó szerint ismételni, hanem saját szavakkal, mert a szó szerinti ismétléstől elég hamar nyilvánvalóvá válik, hogy egy kommunikációs technikát használtam.)

Ahogy a másik elkezdi érezni, hogy a fájdalma, vagy épp öröme jogos, hogy figyelmet kapott és te MEGÉRTED, mit akart átadni, belelendül és egyre mélyebben mesél majd a témával kapcsolatos érzéseiről. A visszaismétlés hatására elkezd magában pontosítani, megfogja és átadja neked, hogy mit érez, felfejti, magától, hogy mi a gyökere az érzéseinek. Fantasztikus! Segítesz valakinek, hogy a kommunikáció segítségével közelebb kerüljön magához, az érzéseihez, miközben Te is közelebb kerülsz hozzá!

És az eredmény?

Abszolút szimpátia, kölcsönösség érzése, közös világ kialakulása, probléma feltárása, önismeret, társismeret, amit csak akarsz. Persze vannak helyzetek, amikor a másik nem tágít, konkrét véleményt kér tőled, akkor pl. nem tudsz ilyen technika szerint kommunikálni. De ha lehetőséged van rá, próbáld ki, mert hatalmas energiád ad, amikor VALÓBAN FIGYELNI KEZDESZ a másikra és ezzel a köztetek lévő kapcsolat olyan mélységre kerül, amit nem is reméltél!

Konfliktusoknál fantasztikus hatása van, de erről majd legközelebb mesélek! Ha valóban érdekel a technika, ajánlom ezt a könyvet, szuper esettanulmányokkal! Sok sikert  kívánok Neked a valódi figyelem megtapasztalásában :)

Fülöp Johanna

 

 

 

Szólj hozzá