2017. jan 26.

Évtervezésre fel - 2017 welcome

írta: ahainspiracio
Évtervezésre fel - 2017 welcome

Újévi fogadalmak helyett újévi tervezés! Az akaraterőnk túlértékelése és spontán fogadkozások helyett én most egy őszinte befelé nézésre és lelkesítő, mégis "autentikus" évtervezésre invitállak :)
freedom.jpegA célkitűzés komoly tudomány, és mint ilyen, ne vegyük félvállról. A célkitűzés nem álmodozás, nem vaktában lövöldözés vágyakkal. érzésekkel. A célkitűzés egy csodálatos kombinációja az önismeretnek és az előrelépésre való törekvésnek.

Én azt javaslom, hogy energiáinkat fókuszáljuk egy területre, vagyis először találjuk meg azt az egy témát, ami a legfontosabb a mostban a boldogságunkhoz. Például, mi az a dolog, aminek megvalósulásával jelentősen változik - pozitív irányba - az életünk? A párkapcsolat? A pénz? A pénzzel való gazdálkodás? Esetleg a gyerekvállalás? Energikusabb és egészségesebb élet? Vagy a hobbink felvirágoztatása? Önálló vállalkozás? A téma bármi lehet, és szerintem mindenki érzi, hogy mi az a fő terület, ahol hiányérzete van és ahol az előrelépés a leginkább foglalkoztatja.

Ha már megvan a téma, akkor szánjuk rá egy kis időt és gondoljuk végig, hogy ezen a területen most hol állunk. Mi az, amit eddig elértünk és mi az, ami számunkra a közeljövőben a csúcsot jelentheti? Ha végiggondoljuk, hogy eddig mi mindent tettünk már meg, hogy ezen a területen elérjük az álmaink, akkor az erőt adhat, hogy most még egy nagy lendületet vegyünk.

Megvan a téma és megvan a lelkesedés - akkor jöhet a célkitűzés. Na de milyen a jó cél?

A jó cél: KONKRÉT

Egyszerűnek hangzik, de valójában nem is olyan könnyű egy konkrét cél megfogalmazása. Az a cél, hogy többet szeretnék utazni, még nem cél, csak álom. Az, hogy egy éven belül szeretnék legalább 3 különböző országba eljutni és mindenhol legalább 1 hetet eltölteni, már konkrétabb. Az pedig, hogy szeretnék a nyáron 2 hetet tengerparton eltölteni már olyan cél, ami a tudatallatinkat erősen motiválni fogja, hogy dolgozzon a sikerért. Még jobb, ha tovább konkretizáljuk és elképzeljük, hogy mit szeretnénk a 2 hétben csinálni és főleg megvizsgáljuk, hogy miért is vágyunk konkrétan ennek a célnak az elérésére. Itt már az érzelmi motivációinkkal is foglalkozunk, és ennek a tudatosítása közelebb visz minket a sikerhez!

A jó cél: MEGVALÓSÍTHATÓ és MOTIVÁLÓ

Nekem már elég sok kudarcélményem volt a célok tekintetében, mire rájöttem, hogy a célkitűzés nem álmodozás. Fontos, hogy a cél reális legyen, a megvalósításnak legyen esélye az életünkben, mert akkor mi is jobban hiszünk majd a teljesülésben. Ugyanakkor az is fontos, hogy a cél motiváló legyen, tehát a nem-túl-nagy mellett fontos a nem-túl-kicsi is! Ha a cél túl könnyű, túl kicsi, nem mozgat meg minket, akkor nem fog érzelmileg inspirálni és könnyen elfelejtkezhetünk róla.

A jó cél: ÖNISMERETBŐL FAKAD

A célkitűzésnél van még egy fontos tényező, ami komolyabb önismeretet igényel. Nem csak azért, hogy meglássuk, miért is akarjuk elérni az adott dolgot, vagy hogy reálisan mennyit várhatunk el magunktól, hanem azért, hogy önvizsgálatot tartsunk: eddig vajon miért nem értük el ezt a célt? Kinek volt jó az eddigi helyzet? Mit nyertünk az eddigi hiányból? Miért tartottuk fenn idáig ezt az állapotot? Ha végiggondoljuk, hogy a cél kapcsán annak megvalósulását eddig mi gátolta, akkor rájöhetünk, hogy életünkben fontos volt, valami miatt, hogy hiányunk legyen az adott dologban. És ezt nem biztos, hogy egyik pillanatról a másikra meg tudjuk változtatni. Illetve, ha ragaszkodunk a célhoz, nagyon fontos elgondolkodni a következményeken: Mi lesz akkor, ha elérem a célom? Őszintén erre az eredményre van szükségem? Lehet, hogy valójában félünk a megvalósulástól? Lehet, hogy a célt elérni nem is olyan nehéz, de a következmények esetleg kockázatosak? Talán majd felborítják az életünk? A megvalósulásban rengeteget segít, ha végiggondoljuk a következményeket és azzal is számolunk, hogy esetleg célunk elérése mások nemtetszését válthatja ki. Ha erre időben felkészülünk, akkor nagyobb eséllyel tartunk ki majd célunk mellett, ha átszakítjuk a célszalagot...

Sok sikert, jó energiákat kívánok Neked fontos céljaid konkrét, reális, motiváló és önismeretből fakadó megfogalmazásához, kitűzéséhez!

Fülöp Johanna

Szólj hozzá

célkitűzés önfejlesztés